AI-regelgeving vergroot risico’s voor bedrijven en verzekeringssector

Het VK en de VS hebben geweigerd een wereldwijde AI-verklaring te ondertekenen, wat de groeiende verdeeldheid over internationale regelgeving benadrukt. Terwijl AI-innovatie versnelt, leidt het gebrek aan gecoördineerde waarborgen tot bezorgdheid over opkomende risico’s,  met name voor bedrijven en de verzekeringssector die hen ondersteunt”, stelt Mark Kirby, Professional Services Director bij Intersys.

“De weigering van het VK en de VS om de wereldwijde AI-verklaring te ondertekenen is een duidelijk signaal dat nationale en financiële belangen voorrang krijgen boven collectieve veiligheid. Terwijl de innovatie van AI in een verbazingwekkend tempo doorgaat, brengt het ontbreken van robuuste internationale waarborgen ernstige risico’s met zich mee ,  niet alleen voor bedrijven, maar ook voor de verzekeringssector die hen ondersteunt.

Het vermogen van AI om enorme hoeveelheden gegevens te verwerken en te genereren creëert nieuwe blootstellingspunten. Vooringenomenheid bij het trainen van modellen kan leiden tot oneerlijke of onnauwkeurige besluitvorming, wat problemen oplevert bij acceptatie en schadebeoordeling. Ondertussen vraagt de opkomst van AI-gestuurde fraude – zoals deepfake scams en hypergepersonaliseerde phishingaanvallen – om dringende aandacht van verzekeraars die cyberrisico’s beoordelen.

Dit wordt volgens hem nog verergerd door de dreiging van AI ‘data poisoning’, waarbij kwaadwillende actoren datasets manipuleren om AI-outputs te vervormen. Zonder goed toezicht riskeren we een omgeving waarin frauduleuze claims moeilijker op te sporen zijn, identiteitsverificatie wordt ondermijnd en bedrijven te maken krijgen met een zich ontwikkelend cyberdreigingslandschap. “De verzekeringssector moet zich nu voorbereiden op deze uitdagingen. Door het uitblijven van internationale AI-standaarden neemt de blootstelling alleen maar toe, waardoor het noodzakelijk wordt dat verzekeraars AI-risicobeheer integreren in polissen, fraudedetectie en cyberaansprakelijkheidsdekking. Nu AI de zakenwereld blijft vormgeven, kunnen verzekeraars het zich niet veroorloven om te wachten tot overheden”