De Leidraad Afwikkeling Beroepsziektezaken, die in november aan staatssecretaris Bas van ’t Wout van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werd aangeboden, biedt geen structurele oplossing voor alle problemen die zich bij de afwikkeling van beroepsziekteclaims voordoen. Pas na wijzigingen van het aansprakelijkheidsrecht en het verzekeringsrecht zijn die problemen mogelijk voorgoed verleden tijd. Naast veel complimenten aan de makers van de leidraad was toch ook deze kanttekening te horen tijdens een webinar op donderdag 26 november 2020 van De Letselschade Raad, die opdracht gaf tot ontwikkeling van de leidraad.
Staatssecretaris Bas van ’t Wout sprak de deelnemers aan het webinar toe in een eerder opgenomen videoboodschap. Hij zei: “Jaarlijks overlijden zo’n 4.100 mensen door ongezond en onveilig werk, vaak door blootstelling aan gevaarlijke stoffen in het verleden. Dat aantal móet omlaag. Wel blijft het moeilijk stappen te zetten op het gebied van de aansprakelijkheid. Daarom ben ik blij met het initiatief en de Leidraad Afwikkeling Beroepsziektezaken van De Letselschade Raad. De leidraad biedt nuttige en concrete handvatten om binnen de huidige wet stapsgewijs de aansprakelijkheid te onderzoeken en te beoordelen. De uitgangspunten van de leidraad zijn volgens mij precies wat we nodig hebben: openheid en vertrouwen. Hier zullen betrokken partijen veel aan hebben en ik hoop en verwacht dat de leidraad ook in de praktijk effect zal gaan hebben.”
Binnen huidige juridische kaders
De Leidraad Afwikkeling Beroepsziektezaken werd ontwikkeld aan de Erasmus School of Law onder leiding van hoogleraar Privaatrecht Siewert Lindenbergh. Hij was de eerste om toe te geven dat de leidraad geen structurele oplossingen biedt. “We zijn binnen de huidige juridische kaders gebleven. Het was ons niet gegeven de wet aan te passen, daar zijn wij niet voor. Ontzettend mooi was het te zien dat juist de belangenbehartigers aan beide zijden van het dossierniveau naar een meer algemeen niveau konden opstijgen, om samen tot heel goede inzichten te komen”, aldus Lindenbergh.
Om bindingsdiscussies uit de weg te gaan – bepaalde partijen in de letselschadebranche willen zich niet aan andere gedragscodes binden dan die van de eigen beroepsgroep – werd het resultaat niet een gedragscode, maar een leidraad genoemd. “Dat is uiteindelijk ook nog een veelzeggender benaming”, vindt Lindenbergh.