Onderzoek Aon: Verzekeringspremies in het tweede kwartaal met 11 à 30% gestegen: “Gat tussen vraag en aanbod wordt groter”

De premies op de wereldwijde verzekeringsmarkt zijn in het tweede kwartaal van dit jaar gemiddeld met tussen de 11% en 30% gestegen.  Scandinavië, waar de tarieven tussen de 1% en 10% stegen, vormt een enigszins gunstige uitzondering. In deze regio stegen de eigen risico’s stegen over de hele linie. Zo blijkt uit Aon’s periodieke Global Market Insights. De  gemiddelde prijsstijgingen doen zich in alle vier de regio’s voor:  De eigen risico’s stegen, de capaciteit werd minder en de dekking werd ook beperkter  in alle regio’s, waarbij de houding van verzekeraars werd omschreven als ‘agressief’. De herverzekeringsmarkt verkrapte  intussen. Aon waarschuwt het gat tussen vraag en aanbod in de EMEA-regio groter wordt, een ontwikkeling die niet in het belang is  van verzekerde bedrijven.

EMEA
Aon zegt dat de EMEA-markt in het tweede kwartaal verder verhardde, vooral voor verliesgevende risico’s zoals aan de VS gerelateerde D&O, property en enkele aansprakelijkheidsverzekeringslijnen. Aon waarschuwt dat er een ‘groeiende kloof’ is tussen vraag en aanbod in de regio. “Verzekeraars trekken zich terug terwijl bedrijven op zoek zijn naar een bredere dekking en hogere limieten.”.

“De capaciteit is beperkt. Sommige verzekeraars trekken zich volledig terug uit slecht presterende productlijnen, terwijl anderen het aantal businesslines aanzienlijk verkleinen”, zegt Aon. Ondertussen wordt de dekking restrictiever. Aon legt uit dat bijvoorbeeld dekkingsuitsluitingen voor Covid-19 en overdraagbare ziekten steeds vaker voorkomen

De property-premies stegen tussen 11% en 30% voor bouw- en productiebedrijven en  financiële instellingen en tussen 1% en 10% voor zakelijke en particuliere dienstverleners  en vrije beroepen, maar bleven stabiel voor EMEA-energierisico’s.Een ander risico dat met sterke stijgingen wordt geconfronteerd, is de beroepsaansprakelijkheid, waar bouw-, energie- en financiële instellingen in het tweede kwartaal een stijging van 11% tot 30% zagen. De prijzen voor sommige  beroepen waren met meer dan 30% gestegen.

.Slecht nieuws schadeclaims

Er is volgens Aon ook slecht nieuws voor kopers over claims. “Sommige EMEA-verzekeraars en schade-experts hebben moeite hebben om het volume van Covid-19 BI-claims bij te houden. We zijn bezorgd dat dit de claimservice kan treffen die al door de harde markt wordt beïnvloed. We zien de effecten van de verhardingsmarkt in termen van vertraagde dekkingsbeslissingen – vooral op complexe verliezen in speciale lijnen. Het komt steeds vaker voor dat volgverzekeraars het niet eens zijn met de leidende verzekeraars, vooral bij enkele grote en complexe schades”, verklaart de makelaar, die daaraan toevoegt dat beslissingen over wereldwijde claims worden vertraagd door een combinatie van druk op middelen, volume en juridische complexiteit, omdat bedrijven proberen diensten te leveren terwijl ze te maken hebben met Covid-19

 

COVID-19

Aon verwacht dat er nieuwe oplossingen zullen worden geïntroduceerd om pandemie-gerelateerde dekking aan te pakken, maar het tijdspas  en kosten hiervoor zijn nog niet onbekend. Het acceptatieproces voor productiebedrijven – dat al strenger en tijdrovender is geworden – zal waarschijnlijk verder worden aangescherpt, waarschuwt Aon., volgens wie  Covid-19 “een toch al uitdagende” verzekeringsmarkt voor bouwbedrijven in EMEA zal verergeren. “De tarieven blijven stijgen, de capaciteit blijft krap en verzekeraars blijven de voorwaarden waar mogelijk aanscherpen. De impact van Covid-19 stelt de calamiteiten- en bedrijfscontinuïteitsplannen van aannemers op de proef, waardoor er meer aandacht is voor het implementeren van verbeteringen om de supply chain en andere risico’s te verminderen ”, uit.

 

Volgens Aon zal de reeds stevige verzekeringsmarkt voor financiële instellingen naar verwachting blijven verkrappen, aangezien verzekeraars zich richten op capaciteitsbeheersing en toereikende prijsstelling. Herverzekering wordt steeds vaker gebruikt als een mechanisme om toegang te krijgen tot nieuwe capaciteit, merkt Aon op.

Het waarschuwt dat de risico’s van financiële instellingen waarvan wordt aangenomen dat ze over onvoldoende verzekeringstechnische gegevens beschikken, zeer moeilijk te plaatsen zijn geworden. “Veel verzekeraars hebben nu een zeer minimale behoefte aan nieuwe activiteiten van financiële instellingen. Degenen die dekking bieden, doen dat op hun voorwaarden en tegen hoge kosten ”, zegt de makelaar.